Obserwatorzy

środa, 25 lutego 2015

Orzech z orzechowcem

Witajcie!!
Po długiej przerwie powracam ;D Tym razem coś na słodko mmmmmmmm:)

Orzechowiec... i to nie byle jaki tylko z "Orzechem"

Ciasto:
3 szkl. mąki
2 jajka
1/2 szkl. cukru
20 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach mleka




Po wyrobieniu, ciasto należy podzielić na 2 części. Pierwszy placek upiec na złoty kolor przez około 15 min i odstawić. Kiedy ostygnie nałożyć masę budyniową:

Masa budyniowa:
1/2 L mleka
1 mały cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. cukru
25 dag margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
olejek cytrynowy

Masę ugotować na bazie budyniu i wlać na upieczony placek.

Drugą, surową część ciasta, ułożoną w osobnej blaszce polać polewą orzechową:

Polewa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich

1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny

Wszystko razem rozpuścić w rondelku i lekko podsmażyć, 2/3 razy zagotować. Gorącą polewę wylać na wcześniej przygotowany surowy placek. Należy go upiec na złoty kolor - około 30 min.

Kolejność:
Placek pieczony
Masa budyniowa
Placek z masą orzechową


SMACZNEGO!!

Zapraszam do sklepu Orzech! Znajdziecie tam dużo więcej smacznych produktów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz