Obserwatorzy

niedziela, 24 maja 2015

Orientalne smaki


Wszystkiego w życiu trzeba spróbować..tak powiadają i ja się z tym zgadzam. Dlatego przedstawiam Wam nowość wśród sosów! Egzotyczne Sosy Łowicz w trzech wariantach - Karaibski, Arabski i Seczuański.


Kuchnia seczuańska pochodząca z Chin wyróżnia się zachowaną równowagą yin-yang, gdzie yin tworzą warzywa i owoce, a yang smażone i pikantne. Smaki seczuańskie charakteryzują się dużą ilością chilli, odmian papryki oraz pieprzu seczuańskiego. Kuchnia ta to również smaki imbru, czosnku, cebuli i kolendry. Wspaniale komponuje się z wołowiną zachowując aromatyczną gorycz potrawy.


Kuchnia karaibska oprócz tego, że jest smaczna jest też zdrowa. Pomimo, że przeważają w niej ryby i owoce morza nie jest ona monotonna. Królują tu smaki świeże i pikantne połączone z ze słodyczą owoców tropikalnych. Bazuje się na ryżu, owocach tropikalnych, świeżych owocach morza, rybach, doprawianych kolendrą, chilli czy imbirem. Polecam dorsza w połączeniu z sosem karaibskim.. uczta dla zmysłów smaków..


A na koniec kuchnia Bliskiego Wschodu, czyli kuchnia śródziemnomorska. Tradycyjna kuchnia arabska bazuje na ziołach i przyprawach, głównie wykorzystywany jest kardamon, kolendra i świeża mięta. Kuchania ta jest alternatywą dla wegetarian, ponieważ oferuje sporo dań z warzyw. Godna polecenia ciecierzyca z sosem arabskim... szybkie danie na aromatyczną i pikantną potrawę.





Zachęcam wszystkich do smakowania i eksperymentowania z egzotyką :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz