Obserwatorzy

niedziela, 18 grudnia 2016

Pierniczki Babci Leokadii

Czas świąteczny to czas pełen zapachów i smaków. A jak święta to i pierniczki!! 

A o to szybki i niezawodny przepis :)

 SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 paczka przypraw korzennych
- 1 łyżka śmietany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, jajkiem, masłem i przyprawą do piernika. Zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na godzinę do lodówki. 
2. Wałkuj, wycinaj i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Ozdabiaj tak jak lubisz.

Dziecinnie proste!









Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz